Централната банка на страната прие ключова Наредба за допълнение на Наредба

...
Централната банка на страната прие ключова Наредба за допълнение на Наредба
Коментари Харесай

БНБ ще пуска повече възпоменателни монети: Какво е различното при тях?

Централната банка на страната одобри основна Наредба за допълнение на Наредба № 39 на Българската национална банка за номиналната стойност, наличието, формата и дизайна на банкнотите и монетите, пускани вобращение. С допълнението в наредбата се планува опцията Българска народна банка да пуска в обращение до 6 (шест) възпоменателни монети годишно с избран тираж и до 4 (четири) възпоменателни монети годишно без избран тираж. Според сегадействащото законодателство Българската национална банка има право да пуска в обращение до 6 възпоменателни монети годишно.

От началото на годината Българска народна банка е пуснала в обращение общо 3 възпоменателни монети.

Първата за годината монета от серията " Българско възобновление " на тематика " 175 години от рождението на Христо Ботев " беше пусната в обращение на 3 януари, като опашки пред Българска народна банка се образуваха още от среднощ. Тази монета се продаваше на цена 114 лв..

От 6 февруари 2023 година Българската национална банка (БНБ) пусна в обращение и втората възпоменателна монета за тази година. Темата на монета беше " 200 години от рождението на Найден Геров " от серията Българско възобновление. Номинална стойност на сребърната монета е 10 лв., а тестът й 999/1000. Цената на монетата при стартирането ѝ в обращение е 114 лв..
 Българска народна банка пуска в обращение нова възпоменателна монета: Колко печелят спекулантите от препродажба на монети?
Българска народна банка пуска в обращение нова възпоменателна монета: Колко печелят спекулантите от препродажба на монети?

Новата монета ще бъде в обращение от 6 февруари

Третата възпоменателна монета, която Българска народна банка пусна в обращение тази година беше на тематика " 100 години от основаването на Българския олимпийски комитет ". Цената на сребърната монетата при стартирането й в обращение беше 132 лв..

Освен предмет на интерес за колекционери и способ за предпазване на стойност, скъпите монети се купуват и от спекуланти, които в следствие ги препродават на доста по-високи цени. По закон всеки клиент (физическо или юридическо лице) може да закупи от касите на Българска народна банка единствено по 1 монета, без значение дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на различен.

Проверка на money.bg по уеб страниците за аукциони и безвъзмездни разгласи сподели, че и в моментите се търгуват с надценка от най-малко 100%. 
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР